Kvarnäng utredning och behandling erbjuder kvalificerade psykologutredningar av ungdomar, med inriktning på att se individen i sitt sammanhang och ur ett utvecklingsperspektiv. Målgruppen är densamma som vid behandlingsplaceringar. Målsättningen är att förstå och beskriva problematik som ett samspel mellan disposition, uppväxt, miljö, personlighet samt kognitiva förmågor, där alla aspekter måste belysas för en förståelse av helheten. Det utmynnar sen i en beskrivning och bedömning av svårigheter, färdigheter, möjligheter och behov. Stor vikt läggs vid att ta fasta på adaptiva beteenden och färdigheter. Utredningstiden är vanligtvis 12 veckor, men kan variera utifrån efterfrågan, behov och frågeställning.
Exempel på frågeställningar för utredningar:
Hinder för utveckling/inlärning hos ungdomen?
- Uppfyller symtomen kriterierna för neuropsykiatrisk eller annan diagnos?
- Bedömning av personlighet samt social och känslomässig utvecklingsnivå
- Belysning av styrkor och svagheter i relaterandet till andra
- Eventuella tecken på traumatisering och/eller anknytningsproblematik – ev. samband med kognitivt fungerande
- Bedömning av riskbeteenden, så som droganvändande (där det inte är den primära svårigheten), begynnande kriminell identifiering och/ eller avvikelser i personlighetsutvecklingen t ex sexuell- eller antisocial problematik
- Bedömning av farlighet
Flertalet av dessa frågeställningar kommer vanligen att belysas vid sidan av huvudsaklig frågeställning som ett led i en förståelse av helheten. I alla utredningar ges även rekommendationer kring behandlingsbehov. Vid behov kan stöd kring behandlingsplanering och efterföljande placering ingå som en del i utredningen.
Utredningarna sammanställs i ett skriftligt dokument. Därutöver ges alltid en muntlig återgivning av resultat och slutsatser till ungdomen själv, föräldrar och socialtjänst, enskilt eller var och en för sig utifrån önskemål.